Пропозиції до законопроекту про перезавантаження НАЗК

11 вересня Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект про «перезавантаження НАЗК» (№1029).


ГО «Декларації під контролем» з 2016 року здійснює моніторинг діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), численні фактичні дані якого підтверджують неналежне виконання цим органом своїх функцій і незадовільну якість його роботи. З 2017 року ми послідовно підтримували, здійснювали відповідну експертну та адвокаційну діяльність, спрямовану на «перезавантаження» Агентства шляхом прийняття Верховною Радою України відповідного закону.


Ми вітаємо ухвалення в першому читанні законопроекту, який створює умови для належного виконання НАЗК своїх функцій. В положеннях законопроекту враховані багато пропозицій, які ми озвучували раніше, і концепція, покладена в основу цього законопроекту, закладає основу для «перезапуску» НАЗК, втім деякі положення необхідно доопрацювати з метою досягнення мети закону, а саме посилення інституційної спроможності органу, забезпечення гарантій його незалежності та підзвітності. Законопроект також усуває низку законодавчих прогалин, що має сприяти ефективнішому виконанню Закону, але водночас запроваджує деякі нові положення, запровадження яких не відповідає цілком меті закону.


13 вересня ГО «Декларації під контролем» направила свої пропозиції, зауваження та рекомендації до Комітету із питань антикорупційної політики з проханням розглянути і врахувати їх під час підготовки законопроекту до другого читання. Засідання Комітету заплановане на 19 вересня. З повним текстом можна ознайомитись за посиланням.


Натисніть на картинку, щоб відкрити повний текст

Підкреслимо, що експерти ГО «Декларації під контролем» підтримують Президента і Верховну Раду України в намірі забезпечити належну роботу НАЗК, серйозність якого було продемонстровано визначенням Президентом цього законопроекту як невідкладного, а народними депутатими — швидким винесенням цього питання на розгляд і ухваленням в першому читанні. Ми також переконані, що законопроект дозволить забезпечити належне функціонування агентства після доопрацювання тих положень, зауваження і рекомендації до яких зазначені вище.


25 перегляд0 коментар
logo копия.png

© 2019