Активісти представили «Чорний список» НАЗК

У середу, 15 травня громадські організації “Центр протидії корупції” та “Декларації під контролем” представили “чорний список” Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) — підбірку кейсів, у яких НАЗК допомогло корупціонерам уникнути відповідальності. На думку активістів, усі ці факти свідчать про провалену роботу агентства і необхідність його перезапуску.


Разом з НАБУ та САП  агентство мало б сприяти притягненню винних до відповідальності. Проте НАЗК не виправдало очікувань, проваливши усі 5 ключових напрямків своєї роботи.

“Антикорупційної стратегії немає, перевірку на конфлікт інтересів застосовують за принципом “друзям – все, ворогам – закон”, якісний державний контроль за фінансуванням політпартій не забезпечено, результатів роботи у сфері захисту викривачів немає, і головне — е-декларування було саботоване. Все це підтверджується конкретними фактами, які свідчать, що керівництво НАЗК замість роботи виконує політичні замовлення і тому має бути повністю перезавантажене”, — стверджує голова ГО “Декларації під контролем” Олександра Дрік.

Нагадаємо, раніше в матеріалі на Українській правді про те як перезапустити орган, який провалив ключові напрямки роботиОлександра Дрік публікувала аналітику про результати роботи НАЗК в 5 ключових напрямках і концепцію перезавантаження.


Серед переліку фактів, зокрема, є приклад як агентство допомогло екс-нардепу Миколі Мартиненку врятувати від незручного прокурора у його кримінальній справі, або ж як НАЗК повірило, що 88 річна бабуся прокурора Дмитра Суса розсікає на Аudi Q7.


Загалом активісти виділили чотири розділи, у яких зібрали список справ:

- таємні агенти — приклади того, як НАЗК дозволило не подавати декларації понад СБУшникам та військовим прокурорам;

- політичні замовлення — справи, у яких дії НАЗК мають політичний характер та використання антикорупційного органу для своїх інтересів;

- могильник НАЗК — до цього розділу ми додали справи, що показують, як НАЗК закриває очі на грубі порушення;

- роз'яснення для допомоги корупціонерам — вони дозволяють чиновникам знаходити різні шпаринки, щоб не декларувати всі свої статки.

«Чорний список» НАЗК

“Очевидно, що НАЗК має бути перезавантажене через звільнення керівництва. Для цього Верховна Рада має підготувати та ухвалити закон для перезапуску НАЗК. Крім того, на новому конкурсі потрібно залучати міжнародних експертів, голоси яких будуть обов'язковою умовою прийняття рішення на користь кандидата. Це зможе забезпечити необхідну прозорість та якість відбіркового процесу”, — коментує член правління ЦПК Олена Щербан.


Національне агентство з питань запобігання корупції запрацювало 2016 року. НАЗК створювали як орган моніторингу діяльності чиновників і пов’язаних з ними корупційних ризиків для виявлення фактів корупції, конфлікту інтересів, невідповідності між доходами і способом життя тощо.

21 перегляд0 коментар
logo копия.png

© 2019