90% високопосадовців — чисті?


Опубліковано на сайті 24 каналу

За даними опитування Фонду Демократичні ініціативи, опублікованого в січні 2019, Верховна Рада, Президент, уряд, суди і прокуратура — серед лідерів недовіри. Тобто більшість українців їм не довіряє. Згідно даних іншого дослідження цієї ж установи, опублікованого двома місяцями раніше, корупція є однією з трьох найбільших проблем в Україні, при чому, саме політична корупція на найвищому рівні становить найбільшу загрозу: про це заявили 92,5% громадян. А суди, прокуратуру і поліцію, тобто систему правосуддя, більшість називає серед найбільш корумпованихсфер життя.


І як показали електронні декларації посадовців в цих сферах, багаточисельні розслідування журналістів і кримінальні справи НАБУ за останні роки — корупція в цих органах має багаторічний стаж. Це очевидно всім. Всім, крім, як виявилось, агентства, яке ці декларації має перевіряти.


За 2017-2018 роки НАЗК завершило повну перевірку 615 декларацій. Найчастіше перевіряли декларації представників органів прокуратури, суддів і суддівських органів, місцевого самоврядування, уряду і Верховної ради. Загалом близько половини всіх перевірених декларацій — представників саме тих органів, корупцію в яких українці за результатами опитування вважають найбільшою загрозою і які вважають найбільш корумпованими.

А показово те, що за результатами цих перевірок в 90% випадків не було знайдено підстав для притягнення до кримінальної відповідальності.


Наприклад, в декларації Президента Порошенка не знайшли нічого, від слова — зовсім. Навіть попри численні журналістські розслідування, починаючи від сумнозвісної іспанської вілли. Цікаво, що так само не знайшли нічого в представників його Адміністрації. Так, наприклад, в декларації заступника глави АП Олексія Філатова, по якому журналісти розкопали, що він забув задекларувати дружину разом з її бізнесом, а також в декларації Олексія Горащенкова, якого називали смотрящім від Адміністрації Президента в НАЗК і який обирав нинішнє керівництво НАЗК. У 2018, до речі, в НАЗК взагалі заявили, що не впевнені, що Адміністрація Президента має декларуватись.


Серед міністрів ознаки кримінального корупційного правопорушення за два роки знайшли в Міністра енергетики Ігоря Насалика, але як виявилось — ключовою претензією вартістю в 1,26 мільйона гривень є невказана вартість офісного приміщення. Тобто не самого приміщення, а саме його вартості. Разом з тим а урядовців не побачили порушень ані в декларації прем’єр-міністра, який ще в першій своїй декларації показав мільйони готівкою і на банківських рахунках, попри те, що більше десяти років працює на державних посадах; ані в декларації Авакова, в якого журналісти знайшли віллу в Італії, записану на його компанію. Не знайшли ознак корупційних правопорушень і в жодній з декларацій за три роки міністра інфраструктури Володмира Омеляна, по якому НАБУ вже відправило до суду справу по незаконному збагаченню.


Серед усіх перевірених народних депутатів ознаки корупційного злочину НАЗК виявило в деклараціях десятка осіб. Так, перевірки були розпочаті по представниках всіх фракцій і груп. Цікаво, що найбільше ознак кримінального правопорушення знаходили в деклараціях депутатів від Народного фронту і колишніх регіоналів та їх сателітів в парламенті — Опозиційного блоку, Волі народу і Відродження, тобто тих, з ким доводиться домовлятись, наприклад, про голосування в парламені.


Про те, в кого, як і що знаходили, а скоріше — не знаходили серед правоохоронців і суддів, я розкажу в наступних програмах. Але цифра в 90% свідчить про те, що за результатами роботи НАЗК системної корупції в цих органах немає.


Вже сам цей факт має викликати сумніви в якості цих перевірок — бо ж уся країна вже два роки обговорює «підпільних мільйонерів корейків», які розбагатіли, працюючи десятками років лише на державних посадах, а журналісти-розслідувачі щотижня публікують про таких нові розслідування. А значить — позитивні висновки НАЗК є по суті індульгенцією — звільненням від відповідальності, — які там роздають для того, щоби боротьба з корупцією ніколи не дала результату.


Змінити цю ситуацію може парламент — проголосувавши за відповідний закон. І якщо нинішній парламент цього не зробить, принаймні ви точно знатимете, кого в наступному бути не повинно.



logo копия.png

© 2019